20 juli 2020

Veluwe-Energie meldt capaciteitsproblemen in Ermelo-Zuid

Van het voorjaar was er een goede productie voor Veluwe-Energie. Tijdens de lockdown scheen de zon en er was geen vuiltje aan de lucht, zelfs geen vliegtuigstrepen. De productie van elektriciteit ging op drie scholen boven verwachting. In vergelijking met 2019 was er een stijging zichtbaar van ruim 15%!


Eind maart merkten de vrijwilligers van Veluwe-Energie dat de productie op het dak van de Klokbeker achterbleef. Tussen tien uur ’s ochtends en drie uur ’s middags werkte de installatie minder goed. Hoe dat komt is dan nog een raadsel. Om de oorzaak te achterhalen werden er metingen gedaan en de storingscodes van de elektronische omvormers bij de installateur opgevraagd. Eind april weet het bestuur het zeker: Het voltage in Ermelo-Zuid is te hoog. De norm is ongeveer 230 volt. Echter, op zonnige dagen wordt dit meer dan 250 Volt! Zonnepaneelinstallaties schakelen dan automatisch uit. Dit is een wettelijk verplichte veiligheidsmaatregel om te zorgen dat er in de buurt geen elektrische apparaten beschadigd raken.

Dit hoge voltage in het elektriciteitsnet kan Veluwe-Energie niet zelf verhelpen. Het probleem is gemeld bij netbeheerder Liander. Liander heeft hierop gereageerd en gaat aan de slag om het elektriciteitsnet in Ermelo-Zuid te verbeteren, zodat deze hoge voltages niet meer kunnen optreden. Om hiervoor zorg te dragen worden er dikkere kabels gelegd en nieuwe transformatoren geplaatst. Waarschijnlijk zijn de verbeteringen in maart 2021 gereed. Dankzij de oplettendheid van Veluwe-Energie is het elektriciteitsnet van Ermelo-Zuid straks klaar voor de toekomst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

inschrijven