22 december 2019

Zuiniger verwarmen met een zoneregeling

"Nederland moet van het gas af". "Iedereen een warmtepomp". De krantenkoppen kunnen u niet zijn ontgaan. Welke consequenties dit allemaal heeft voor uw persoonlijke situatie is niet altijd helder. Een goed werkende Cv-ketel de deur uit doen, dat voelt niet goed, terwijl de prijs van aardgas wel zal stijgen. In dit artikel willen we ingaan op een maatregel die niet gelijk het hele huis op zijn kop zet, maar wel helpt met besparen van energie voor verwarming. Met een zoneregeling kunt u de warmte gemakkelijker sturen naar alleen die kamers waar u het warm wilt hebben. En als u ooit op een warmtepomp overgaat, dan is een zoneregeling nog steeds zuinig en comfortabel.


In veel woningen is vloerverwarming aanwezig op de begane grond, met op de bovenverdieping radiatoren. Wanneer de vloer in de woonkamer eenmaal warm is, slaat de Cv-ketel lange tijd niet meer aan, boven wordt het koud. Met een goede zoneregeling wordt een kamer wel warm wanneer dat nodig is.

Tot een paar jaar geleden was het aanleggen van een zoneregeling een ingrijpende aanpassing aan de Cv-installatie. Er moesten extra afsluiters worden geplaatst en werd extra bekabeling in huis gelegd.

Op dit moment zijn er elektronische systemen te koop, die draadloos kunnen werken. Dit maakt de installatie een stuk eenvoudiger en daardoor minder kostbaar. Het is wel nodig dat radiatoren een afsluiter hebben die geschikt is voor een thermostatische knop.

Twee voorbeelden zoneregeling
Een bekend systeem is het Evohome systeem van Honeywell. Tado heeft een vergelijkbaar systeem. De thermostatische knop van de radiatoren wordt vervangen door een elektronische knop. Deze knop zendt draadloos signalen naar de centrale unit, met beeldscherm. De installatie kan op drie manieren bediend worden, namelijk:

  1. op het centrale schermpje;
  2. rechtstreeks op de radiatorknop;
  3. of via een app op tablet of telefoon.
Zelf heb ik een aantal jaren geleden geëxperimenteerd met dit systeem. De motortjes in de elektronische radiatorknoppen maken zo nu en dan een zacht zoemend geluid. De installatie werkt het beste met een aan/uit regeling op de Cv-ketel. Belangrijk om te weten: Alléén geschikt voor de verwarming. Honeywell heeft het liefst installatie door een installateur, voor doe-het-zelf is de helpdesk niet bereikbaar. Reken op circa 250 euro voor een basis-set en 100 euro voor elke radiator extra.


Honeywell Evohome zoneregeling - specifiek voor verwarming

Veel minder bekend is het systeem van Homematic, dit is van de firma EQ-3 uit Leer in Duitsland.
Voor verwarming werkt dit systeem hetzelfde als het Honeywell systeem. Een centraal scherm ontbreekt; bedienen kan op de radiator of via een app. Dit systeem is niet alleen voor verwarming geschikt, het kan worden uitgebreid met schakelingen voor verlichting, beveiliging etc. Ook elektrische verwarming kan hiermee geschakeld worden. De systemen van bijvoorbeeld Plugwise of Spider kunnen hetzelfde. De prijs van Homematic: ongeveer 150 euro voor de basis en 60 euro voor elke radiator extra.

Of u elektrisch verwarmt, met een warmtepomp of gewoon met een gasgestookte Cv-ketel, een zoneregeling helpt de warmte beter te sturen naar de kamer waar warmte nodig is.


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

inschrijven