Hoe werkt het, investeren in zonne-energie?

We hebben grote ambities. Projecten met zon, biomassa en later nog met windenergie. Eerst leggen wij de focus op zonne-energie met zonnepanelen in Ermelo.


Ook investeren in zonne-energie? Slim, want de zon is één van de populairste duurzame energiebronnen van dit moment. Met een gemiddeld aantal zonuren van 1.374 in de provincie Gelderland is het opwekken van groene energie met zonnepanelen een interessant alternatief voorde niet duurzame energiebronnen. De energiecoöperatie is en blijft minimaal 15 jaar eigenaar van elke installatie en exploiteert de installatie. Iedere deelnemer wordt automatisch lid van de coöperatie. De coöperatie wekt de stroom op en verkoopt dat aan een energiebedrijf. U heeft geen omkijken naar de zonnepanelen.

“Naast ideële motieven zal ook het rendement op uw investering een overweging zijn. De overheid heeft daarom een aantal fiscale regelingen in het leven geroepen. Energiecoöperaties konden tot 2021 gebruik maken van een regeling voor zogenaamde Postcoderoosprojecten. De belangrijkste kenmerken van de regeling waren dat deelnemers binnen een bepaald postcode gebied moesten wonen en zij de betaalde energiebelasting via hun energiemaatschappij terug kregen. Deelnemers konden rekenen op een rendement van ca. 4,5 % en een terugverdientijd van ca. 10 jaar.

De terugbetaling van energiebelasting is vervangen door de SCE (Subsidie Coöperatieve Energieopwekking”). De SCE houdt in dat 15 jaar lang een minimum opbrengst per opgewekte kWh wordt gegarandeerd. Voor 2023 is dat maximaal 14 cent per kWh. Indien de marktprijs waartegen de coöperatie de opgewekte stroom aan een energiemaatschappij kan verkopen lager is dan 14 cent per kWh, vult de overheid dat aan met een subsidie die aan de coöperatie wordt uitgekeerd. De deelnemers ontvangen een vergoeding voor hun investering van de coöperatie.
De verwachting is dat op basis van de SCE een minimum rendement zal worden behaald dat vergelijkbaar is met de postcoderoos regeling. Indien de marktprijs hoger is dan de door de SCE gegarandeerde opbrengst, zal ook een hoger rendement kunnen worden uitgekeerd .”


En de techniek?


Als u zich wil verdiepen in de techniek, click hier.

Dat klinkt goed. ik wil mij aanmelden

En dan?

Wilt u meedoen, dan wordt u lid van de coöperatie.
Hoe meer deelnemers hoe meer daken we vol kunnen leggen met zonnepanelen en hoe duurzamer Ermelo wordt. De coöperatie maakt het voor de deelnemer zo aantrekkelijk en eenvoudig mogelijk. Omdat we samenwerken en een organisatie zijn zonder winstoogmerk kunnen we de kosten laag houden en iedereen laten profiteren van de beste afspraken met leveranciers, fiscus en partners.
U profiteert van de voordelen, wij verzorgen de hele organisatie. En we zijn niet de eerste. In ons land er zijn al in veel gemeenten soortgelijke initiatieven ons voorgegaan en op veel plaatsen wordt al succesvol samen stroom opgewekt met de zon!

Rekenvoorbeeld postcoderoos-project


Één van onze projecten is het dak van een basisschool, dat dak gebruiken we in dit voorbeeld.
1. We kijken of het dak van de school geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. De levensduur van de dakbedekking moet voldoende zijn, want de postcoderoos regeling loopt 15 jaar.
2. We bekijken hoeveel zonnepanelen ongeveer geplaatst kunnen worden. Daarbij houden we rekening met allerlei technische en wettelijke eisen. 
3, We besteden de zonnepanelen aan en vragen de installateur een optimale plan te maken om zoveel mogelijk energie op te kunnen wekken. Daarbij eisen we ook op te geven hoeveel stroom minimaal opgewekt kan worden en dit te garanderen over een looptijd van 15 jaar.
4. We stellen een financieel plaatje op en weten dan wat we voor één zon-aandeel moeten vragen om alles financieel rond te krijgen.
5. U kunt dan als deelnemer in Veluwe-Energie investeren in uw eigen zonne-installatie.
6. Als voor alle zon-aandelen van dit dak is ingetekend, krijgt de installateur opdracht  om het project uit te voeren.
7. De installatie werkt en wekt stroom op: de coöperatie levert de elektriciteit aan de energieleverancier en geeft door aan de energieleverancier of aan u hoeveel energiebelasting u terugkrijgt.
8. Na 15 jaar stopt het project en daarmee de korting op de energiebelasting.
9. Op dat moment beslist de coöperatie (u als lid dus) wat er moet gebeuren met de zonnepanelen. Mogelijk kunnen ze daarna ook nog vele jaren groene stroom leveren. De panelen hebben een verwachte levensduur van 25 jaar!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

inschrijven